A méhecske
"Mihelyt jókor reggel felszikkad a harmat, a méhecske többé nem ismer nyugalmat. Repdes ide, s tova virágról virágra, majd a ligetbe száll, majd a rónaságra. Megnéz figyelmesen minden virágkelyhet, s örül, ha egy kicsi mézre valót lelhet. Nem csügged, ha kevés méz van egy virágban,
 "Sok kicsi sokra megy", dúdolja magában. "
 
MENÜ

-Termelői méz(repce, akác, napraforgó)

-Virágpor

-Műlép minden méretben

-Méhészeti eszközök

   -védőfelszerelések

   -segédeszközök(kaptárszolga, füstölők..)

 

Amit a mézről tudni érdemes

 

repcemézről (krémmézről), aki még nem kóstolta, valószínűleg azt hiszi, hogy nem olyan finom. Kóstolják meg! A gyakran termelt mézek között  a repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása  gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ehető, sőt javasolt. Mivel magas a vastartalma,  vérszegénység ellen is ajánlott. A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz,ezért is kristályosodik ki néhány napon belül. Krémes ("zsírszerű") állaga miatt hívják krémméznek, is. A repceméz előnyös sportolóknak és szellemi-fizikai munkát végzőknek is.

Akácméz

Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas. Akácvirág illatú. Területtől függően csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz, jó fertötlenítő. Köhögés ellen ajánlott. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas. A magyarakácméz minőságe és egyedisége miatt már Hungaricumnak számít.

 Napraforgó méz

 Sütésre kiváló, de erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt vajas kenyérre kenve vagy teába téve  is kitűnő. A napraforgó méz a sok benne lévő szőlőcukor miatt hamar krémesedik.

 

… de miért kristályosodik a méz?

Folyékony állapotban a méz áttetsző és fényes. Üledéket nem tartalmazhat. Hideg, vagy hosszabban tartó állás hatására „ikrássá” válhat, a glükóz kikristályosodik.  Ez nem jelent minőségi változást – ha a mézet tartalmazó edényt meleg vízbe állítjuk, a méz ismét feloldódik. Gyorsan kristályosodó mézek például a repce-, napraforgó-, gyümölcs-és hársmézek. Lassan kristályosodik többek között az akác-,selyemfű-és az édesharmat-méz. A kristályosodás a fruktóz és a glükóz arányán múlik. A nagyobb glükóz tartalom gyorsítja, a nagyobb fruktóz tartalom pedig lassítja a kristályosodás folyamatát. 

 

 

 

Asztali nézet